Виставка-колаж Вагрича Бахчаняна у Муніципальній галереї

55 років тому наприкінці відлиги 60-х в самому центрі Харкова відбувся акт цивільного та художньої безстрашності, коли група неформальній творчої харківської молоді влаштувала першу на території СРСР несанкційовану виставку. Нелегальну експозицію ініціював і провів Вагрич Бахчанян в день свого 27-річчя, 23 травня 1965 року, а також Володимир Мотрич, Едуард Лімонов, Юрій Милославський, Володимир Григоров… І це було за 9 років до знаменитої Бульдозерної! Історія виставки мотивувала нас залучити до цієї події суспільну увагу.

23 травня 2020, у 82-й день народження Вагрича Акоповича Бахчаняна у Муніципальної галереї без церемонії «відкриття»/ вернісажу і з дотриманням усіх санітарних норм і заходів безпеки відкрилася виставка-колаж Вагрича Бахчаняна

Мистецька акція до 55-річчя легендарної дворової виставки на вулиці Сумській планувалася до проведення у щорічній Ночі музеїв. Але пандемія та двомісячний карантин змінили плані та зараз ми представляємо повнометражну виставкову версію на основі ретроспективної виставки ВагричаБахчаняна, яку Муніципальна галерея проводила рік тому в Музеї сучасного мистецтва Одеси.

Харківському глядачеві буде запропоновано виставка-документ, що розповідає про один із найцікавіших харків’ян, повернення якого на малу батьківщину розпочалося у 2016 році. Тому що «Вагрич ‒ Харків’янин за національністю» (А.Геніс). Сподіваємося, що автор ніяк не втрачає своєї актуальності фрази «ми народжені, щоб Кафку зробити бувальщиною» підтримає в нас оптимізм і бажання працювати творчо, і ми відновимо тимчасово втрачений виставковий ритм галереї, в якому до кінця року знайдеться місце і класиків, і сучасників, в тому числі самим молодим авторам-початківцям з різних міст і країн.

Дякуємо Ірині Бахчанян за надані роботи та документальні матеріали. Куратор: Тетяна Тумасян. Графічне супроводження виставки: Євген Табориский.

Виставка-колаж відбудеться з 23 травня – 09 червня 2020 року, Муніципальна галерея (Харківська художня галерея ім. С.І. Васильківського), вул. Чернишевского, 15

Докладніше: https://www.facebook.com/vagrichbahchanyan/

IMG 9468 ф
IMG 9456 ф
IMG 9447 ф
IMG 9410 ф

Біографічна довідка:

Вагрич Бахчанян (23 травня 1938, Харків, СРСР — 12 листопада 2009, Нью-Йорк, США) — художник, поет, автор афоризмів і каламбурів, які стали фольклором. З 1957 році відвідував Харківську Студію декоративного мистецтва А. Щеглова. Працював художником-оформлювачем на заводах Харкова. У 1967 – 1974 роках співробітник відділу гумору “Клуб «Дванадцять стільців» «Літературної газети» (Москва). Отримав премію Всесвітнього конкурсу карикатуристів. У 1974 році емігрував в США. Брав участь у багатьох виставках в Європі та США. З кінця 90-х років його персональні виставки проходять на пострадянському просторі (Росія, Вірменія, Україна). Опубліковані його книги: «Демарш ентузіастів» (1985; з Сергієм Довлатовим); «Синяк під оком: пуантель-авівська поема» (1986); «Ні дня без рядка (річний звіт)» (1986); «сила-силенна Мух: мистецтво» (2003); «Не хлібом єдиним. Меню-колаж» (2008) та інші.

Вагрич Бахчанян, Департамент культури Харківської міської ради, муніципальна галерея