Харківська спеціалізована музично-театральна бібліотека ім. К.С. Станіславського відсвяткувала своє 65-річчя

29 вересня Харківська спеціалізована  музично-театральна бібліотека ім. К.С. Станіславського відсвяткувала своє 65-річчя.

З ювілейною датою працівників бібліотеки привітала заступник директора Департаменту культури Харківської міської ради Тетяна Мараховська. У своєму привітанні вона підкреслила, що та величезна  унікальна робота, яка проводиться бібліотекою по популяризації книги та мистецтва, формування культури читання, професійне вміння і бажання допомагати тим, кому необхідна різного роду інформація, власні бібліографічні дослідження, постійні пошуки нових форм роботи з читачами, участь в проектах загальноміського рівня заслуговують на повагу і визнання. Бібліотеці ім. К.C. Станіславського притаманні відкритість, здатність до плідної співпраці, впровадження інформаційних технологій, а її бібліотекарів відрізняють високий професіоналізм та ерудиція. Вона побажала всім міцного здоров’я, успіхів і творчих відкриттів! Найкращі робітники закладу були нагороджені почесними грамотами та подяками Департаменту культури Харківської міської ради.

Харківська спеціалізо́вана музи́чно-театра́льна бібліоте́ка ім. К.С. Станіславського (ХСМТБ) — найстаріша бібліотека мистецького профілю в Україні, єдина в Східному регіоні. Заснована в 1955 р. професором, доктором мистецтвознавства В.М. Айзенштадтом.

ХСМТБ — відомий інформаційний та культурний центр, який сприяє розвитку і популяризації культури і мистецтва, доступний для всіх верств населення. Читачами бібліотеки є діячі культури і мистецтва, керівники колективів художньої самодіяльності, викладачі, студенти та учні закладів мистецтв різного рівня, меломани та поціновувачі театру.

Бібліотека має 5 відділів: мистецтв та художньої літератури, нотно-музичний, довідково-бібліографічний, рідкісної книги, комплектування та обробки літератури. Діють три профільних читальних зали та два абонементи.

Фонд ХСМТБ нараховує близько 150 тисяч примірників видань з мистецтва, культури, краєзнавства, 12 тисяч примірників звуко- та відео-записів, 30 тис. нотних видань. Щорічно фонд поповнюється на 2000 прим.

ХСМТБ має спеціальні фонди: фонд п’єс ВААП, фонд газетно-журнальних вирізок (колекція майже за 60 років з інформацією про персони та спектаклі, тематичні підбірки), краєзнавчий та архівний фонди.

В бібліотеці є концертна та виставкова зали, інформаційний центр, медіатека.

ХСМТБ надає читачам послуги з користування Інтернетом, з пошуку та копіювання інформації, виконує довідки з питань культури і мистецтва, проводить цікаві культурно-масові заходи, інформує спеціалістів про нові професійні видання, популяризує мистецькі твори.

ХСМТБ проводить культурні та освітні заходи: камерні музичні концерти, творчі зустрічі, презентації нових видань, кіновечори, лекції, тренінги, шоу- та майстер-класи, виставки народного мистецтва, живопису та фотоекспозиції.

Бібліотека співпрацює з харківськими телеканалами, газетами, видавництвами, навчальними закладами, надаючи їм потрібну методичну та інформаційну допомогу.

Інформацію про роботу бібліотеки можна знайти на сайті mtlib.org.ua, в соціальних мережах: instagram.com/Stanislavski_library, у випусках віртуальної газети «Станіславка – News».

ХСМБТ 2
ХСМБТ 4
ХСМБТ 3 1
ХСМБТ 3
ХСМБТ 1
ХСМБТ 7
ХСМБТ 6
ХСМБТ 5

Департамент культури Харківської міської ради, Харківська спеціалізована музично-театральна бібліотека ім. К.С. Станіславського, ювілей