Щорічне свято музики Марка Кармінського «Кришталевий Янгол»

Щорічне свято дитячої музики Марка Кармінського Харківська спеціалізована музично-театральна бібліотека ім. К.С. Станіславського проводить в останню неділю січня. Метою Свята є популяризація творів композитора та поширення знань про його життя і творчість. Воно не є конкурсом чи фестивалем, тут немає змагання та призових місць. У програмі Свята – концерт з розповідями про композитора, виставки його творів, влаштовуються інтелектуальні розваги та частування солодощами. Традицією Свята стали прем’єри перекладень творів композитора для різних інструментів і хорових колективів. Для усіх учасників захід є безкоштовним.

Від початку у Свята є свій талісман – «Кришталевий янгол», який зберігається в Музеї дитячої музичної школи №3 ім. Марка Кармінського і потрапляє до бібліотеки під час Свята.

Кожного року у ньому беруть участь учні та педагоги музичних навчальних закладів міста, в яких склалася традиція виконання творів Марка  Кармінського — Дитячих музичних шкіл №3 ім. М.В. Кармінського, №13 ім. М.Т. Коляди – як постійні учасники. У різні роки долучаються юні виконавці з Дитячих музичних шкіл №9, №12, №5, №6, Височанської школи мистецтв, студія художнього слова «Рампа».

2020 подяка
2020
2018
2014 экскурс квест
2014
2013 дмш№3

Відомий харківський композитор Марк Веніамінович Кармінський народився 30 січня 1930 року. Він є автором 4 опер, у тому числі «10 днів, що сколихнули світ» та «Іркутська історія», мюзиклу «Робін Гуд», балету «Рембрандт», музики до театральних вистав та кінострічок, інструментальних, вокальних та хорових творів для дорослих та дітей. Композитор був активним читачем музично-театральної бібліотеки ім. К.С. Станіславського і навіть останній свій день народження у січні 1995 року відсвяткував саме в бібліотеці, де його вітали відомі діячі культури та мистецтва Харкова.

Композитор пішов з життя 19 жовтня 1995 року, а 30 січня 1996 року відбулося Перше свято музики Марка Кармінського, у якому брали участь учні й педагоги музичних шкіл та хор хлопчиків музичної школи-десятирічки. Так виникла традиція святкувати день народження композитора виконанням його музики. Композитор шанував виконання музичних творів дітьми та казав, що «душа дитини сповнена кришталевих звуків і білого янгольського світла». Так народилася назва заходу – «Кришталевий янгол».

виставка7
виставка5
виставка4
виставка3
виставка1
виставка
2020 зал

Департамент культури Харківської міської ради, Кришталевий янгол, Марк Веніамінович Кармінський, Харківська спеціалізована музично-театральна бібліотека ім. К.С. Станіславського